“Flats op het bord”

varkenstong


Eindelijk weer eens een recept en een bijzondere deze keer.
Het is een Oud Hollands recept dat in de Middeleeuwen is ontstaan
Je hebt de volgende ingrediënten nodig (voor 2 personen)

4 goudrenetten
150 ml water
1 theelepel kaneel
70 gram bruine suiker

1 citroen
100 gram varkenstong
1 grote ui
1 teentje knoflook
Peper/Zout
Bouillon
Mosterdsaus
Paprikapoeder

Vul de braadpan met water en pers een halve citroen uit boven het water.
Appels schillen, klokhuis eruit en in stukken snijden en in de pan.
Zet het op het vuur, kaneel en suiker erbij en aan de kook brengen.
Pers de andere halve citroen uit boven de appels.
15 minuten koken tot de appels zacht zijn. Prak de appels tot moes.
Laat het afkoelen.

Snij vervolgens de varkenstong in blokjes .
Doe deze tezamen met de gesnipperde ui in de koekenpan.
Voeg wat bouillon toe en laat het zachtjes gaar worden.
Let op dat de bouillon niet helemaal verdampt.
Strooi ondertussen de mosterdsaus en de paprikapoeder erover.
Voldoende peper en zout toevoegen.
Als de varkenstong gaar is.
Nog een halfuurtje doorsudderen. (let op de bouillon, niet droogsudderen)

Voeg dit vervolgens toe aan de “appelmoes “
Zet het vuur gedurende 10 minuten halfzacht en blijf roeren.
Knijp tenslotte de knoflook boven het geheel uit.

In de Middeleeuwen was het de gewoonte om met een opscheplepel het gerecht op een bord te gooien.
Daar komt de naam “Flats op het bord vandaan”
Dat hoeft u natuurlijk niet te doen, maar is wel leuk.

Eet smakelijk!!!