Macedonië (1)

IMG_1042

Wat doe je als je gepensioneerd bent. Op de kleintjes letten, nee, geen kleinkinderen, maar op je geld. Een weekje Macedonië voor weinig.

Dat heeft ook wel nadelen, zoals vroeg vliegen, dus een nachtje overslaan. Soms het vliegtuig aanduwen. De bus brengt je tot 800 meter van het hotel, dus om 7 uur ‘s morgens een stevige wandeling met een loodzware koffer.
Het hotel (3 sterren) valt mee. Er is een bad, douche, WC, twee bedden en een TV.
Niet onbelangrijk met de WK voetbal aan de gang.
Niet onvermeld mag blijven dat er in het Nederlands een briefje boven het toilet hangt met de tekst: “WC papier niet in het toilet, maar in het vuilnisbakje”
In de veronderstelling dat ze maandverband bedoelden, stoorden wij ons niet aan de tekst, tot op de laatste avond de WC verstopt raakte. Nogal onsmakelijk, maar kniesoor die daar op let.

We hadden een kamer met balkon gevraagd en die kregen we. Dat hebben we geweten.
We zaten aan de straatkant, gelukkig autovrij, maar het was de eerste week van de WK.
Terrassen met grote TV schermen of schermen met een beamer.
De wedstrijd Bosnië-Herzegovina tegen Nigeria begon om 24.00 uur. Commentaar stond loeihard,
Ik keek vanaf het balkon en er zat 1 man op het terras, waarschijnlijk een dakloze.

Om kwart voor twee einde wedstrijd, dus nog maar even een muziekje aangezet voor die arme man.
Om 3 uur weer wakker, want een van de vele zwerfhonden heeft zin om te blaffen.
Om half 5 roept de Iman op tot een gebed, er lopen wat gelovigen langs, die zo hard praten dat het lijkt alsof ze 20 meter uit elkaar lopen.
De zwerfhond begint te janken, want hij vindt het gebed van de Iman waarschijnlijk ook niet fraai.
Tenslotte val ik in slaap en zorg de rest van de vakantie dat ik watten in mijn oren stop.

Dagje strand is ook niet te versmaden, alsof ze een paar bejaardenhuizen hebben leeggehaald.
Dus blij dat ik een boek had meegenomen, want steeds naar rimpelige kalkoenennekjes, buik-omvangen van gemiddeld 115 cm en veel haarverf te kijken is niet mijn favoriete bezigheid.

Wat doe je nog meer in zo’n weekje. Een excursie met Spiros, beter bekend onder de naam Alex met het petje. Een Macedoniër, die zomers zijn geld verdient met het organiseren van excursies en ’s winters samen met zijn Nederlandse vrouw en kinderen in Almere-Buiten woont en zijn geld weer uitgeeft.
Hij bracht ons naar de meest vreemde oorden: Een illegale raki-distilleerderij, een paar ooievaarsnesten met gemiddeld 5 ooievaars, een kalksteenbranderij, een partizanendorp, waar geen Duitsers mogen komen, een man van 85 jaar in plaatselijke kleding, die doedelzak speelt, met iedereen op de foto gaat en daar gemiddeld 25 euro per excursie aan overhoud als fooi.
Je krijgt ook nog een lunch in een restaurant, waar je forel op bestelling kunt eten. Daartoe hebben ze een soort kweekbak, vangnetje erin en de forel die gevangen wordt heeft pech. Hij krijgt een paar klappen met een stuk hout en gaat de pan in. Marianne Thieme zou ingegrepen hebben, trouwens Marianne Mekenkamp ook.

(Wordt binnenkort vervolgd……)

Zorro